אודות ליאור גרנות

עמוד הבית    »   אודות

ד"ר ליאור גרנות

ביבליותרפיסטית

נעים מאד, שמי ליאור גרנות, אני ביבליותרפיסטית ופסיכותרפיסטית.

את דרכי המקצועית התחלתי בתואר הראשון במדעי ההתנהגות באוניברסיטת בן גוריון מתוך רצון לסלול את דרכי אל עולם הטיפול הנפשי. עוד כילדה הייתי ילדה כותבת ושאוהבת לקרוא, והרגשתי שהסיפורים והשירים מאפשרים לי לבטא את העולם הפנימי שלי, לדמיין, לשחק ולחלום. לאחר התואר הראשון שלי החלטתי להעניק מקום נוסף לחלק המשמעותי הזה בתוכי ולמדתי לתואר שני בספרות עברית במסלול לכתיבה יצירתית, גם הוא באוניברסיטת בן גוריון.

משם, הדרך לתואר השני בביבליותרפיה – טיפול רגשי באמצעות ספרות – היתה טבעית. הרגשתי שאני רוצה לאפשר לאחרים להבין ולבטא את עצמם באופן עמוק, לגלות רבדים חדשים בתוכם, לאפשר להם לחשוב על עצמם באופנים חדשים, דרך המפגש עם טקסטים – קריאה וכתיבה. למדתי את התואר השני בביבליותרפיה באוניברסיטת חיפה, ובמהלכו התחלתי את העבודה המעשית בעולם הטיפול – במרכז הורים-ילדים של הרווחה ובמרפאה לבריאות הנפש לגיל הרך. "הילד הוא אביו של האדם", כתב המשורר ויליאם וורדסוורת'; וגם אני מרגישה שהטיפול בילדים פתח לי שער לטיפול בכלל – גם במבוגרים ובילדים שנמצאים תמיד בתוכם. 

עם סיום לימודיי, ב2011, התחלתי לעבוד במסגרות טיפוליות שונות, ושנה לאחר מכן פתחתי את הקליניקה שלי. בהתחלה טיפלתי בה בילדים ובמבוגרים, ובהמשך התמקדתי בטיפול במבוגרים. ב2012 התחלתי את העבודה על הדוקטורט שלי בתוכנית ללימודי פרשנות ותרבות באוניברסיטת בר אילן, וכתבתי על האיכויות הטיפוליות של טקסטים מז'אנרים שונים בטיפול בביבליותרפיה. ב2020 ראה אור הספר שלי המבוסס על עבודת הדוקטורט: 'כיצד מרפאת הביבליותרפיה? -כתיבה, ילדוּת, שיר' (הוצאות פרדס ואוניברסיטת בר אילן).

לאורך שנים אלו, בנוסף לעבודתי הטיפולית, אני מרצה בקורסים שונים לאנשי מקצוע מתחום הטיפול על ביבליותרפיה ככלי התערבות בטיפול ומנחה אותם כיצד לשלב בפרקטיקה הטיפולית שלהם עבודה באמצעות טקסט, מנחה סדנאות כתיבה וביבליותרפיה בארגונים שונים ובאופן פרטי. 

לאורך שנותיי כמטפלת בביבליותרפיה שילבתי בעבודה הטיפולית שלי גישות טיפוליות נוספות, מתוך ראיית המטופלות והמטופלים שלי והצרכים הספציפיים שלהם ומתוך אמונה בתהליכי שינוי נפשיים בשילוב התבוננות תוך-נפשית על ההיסטוריה האישית, דפוסים ופרשנויות, יחד עם חתירה לתנועה במציאות החיצונית. 

מתוך אמונתי בשילוב גישות טיפוליות ומתוך עבודתי הטיפולית באופן זה הלכה למעשה התחלתי לימודים של פסיכותרפיה מבוססת אינטגרציה בתוכנית 'עוגן' במכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה במכללה האקדמית תל-אביב יפו. בלימודיי בתוכנית ביססתי והעמקתי את הידע שלי במגוון גישות טיפוליות, ואני משלבת אותן כיום בעבודתי, מתוך הקשבה לסיפור הייחודי של המטופל או המטופלת שאתי, לצרכים הייחודים שלהם ולשינויים שהם מייחלים עבור עצמם.

על הטיפול שאני מציעה – אז איך זה עובד?

כאשר אנחנו פונים לטיפול יש לנו בראש את הסיפור שלנו:
הסיפור שלנו על עצמנו, על הילדוּת שלנו, על הקשרים עם אנשים שקרובים אלינו, על ההתמודדויות שלנו, על התקוות שלנו ועוד. מתוך הסיפור הזה אנחנו מבקשים ליצור שינוי.


אני, כמטפלת, מאמינה ביכולת שלנו ליצור שינויי עומק משמעותיים בחיינו, מתוך התבוננות מעמיקה על הסיפור ומעבר לו, שמאפשרת לגלות נקודות מבט חדשות ורבדים שהיו בלתי ידועים עבורנו, להבין את האופנים שבהם אנחנו פועלים בעולם ובעקבות כך לשנות דפוסים שאינם מיטיבים איתנו, לגלות בתוכנו חלקים של כוחות ולעשות שימוש בכוחות האלה על מנת ליצור שינוי שיאפשר לנו לחיות חיים מספקים ובעלי משמעות, תוך התמודדות מיטיבה וגמישה עם קשיים ומימוש הערכים והשאיפות החשובים לנו.


כביבליותרפיסטית אני משלבת בטיפול כתיבה ומפגש עם טקסטים של אחרים כדי לסייע למטופלים שלי להבין טוב יותר את העולם הפנימי שלהם, לעבד את הסיפור שלהם ולגלות רבדים חדשים בתוכם. למשל, למטופלת המתמודדת עם חוויה של חוסר ביטחון עצמי – אני יכולה להביא טקסט שמבטא תחושות דומות, להציע לה לבחור שורות שנוגעות בה מתוך הטקסט ולהמשיך אותן בכתיבה. באופן הזה, היא תבטא באופן מעמיק ומדויק את החוויה הייחודית שלה. אני יכולה גם להציע לה לכתוב אל הדובר או הדוברת שבטקסט, ובכך לאפשר לה לגלות בתוכה חלקים נוספים של כוח ויכולות התמודדות. (לקריאה נוספת על ביבליותרפיה לחצו כאן).

בנוסף לביבליותרפיה ולגישה הפסיכודינמית, אני משלבת בטיפול גישות טיפוליות נוספות שאותן למדתי לאורך השנים: ACT ומיינדפולנס המאפשרות לנו לקבל את התחושות והחוויות הרגשיות שלנו כפי שהן ולשהות איתן ועוזרות לנו לזכור שהמחשבות שלנו הן לא אנחנו… למשל, עם אותה מטופלת שמרגישה חסרת ביטחון – באמצעות ACT ומיינדפולנס נוכל לשים לב לכך ש*יש לה מחשבה שהיא לא שווה* אבל אין זה אומר שזאת המציאות, ונסייע לה לקבל את המחשבה כמחשבה בלבד (לקריאה נוספת על ACT ומיינדפולנס לחצו כאן).

כמו כן, אני משלבת כלים השאובים מעולם הCBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי – המסייעים לנו להבין את ההשפעה של המחשבות שלנו על הרגשות שלנו, ומתוך כך לאמץ דרכי מחשבה ופרשנויות חדשות על אירועים ולהשפיע על האופן שבו אנחנו תופשים את העולם שסביבנו (לקריאה נוספת על CBT – טיפול קוגניטיבי התנהגותי לחצו כאן).

ליאור גרנות

כיצד מרפאת הביבליותרפיה? כתיבה, ילדוּת, שיר

מחקר פסיכואנליטיקאי-ספרותי חלוצי בתחום הביבליותרפיה המציע לראשונה התבוננות על כוחה המרפא של הספרות לפי חלוקה ז'אנרית. הספר מתחקה אחר הדרכים השונות שבהן פועלות על הנפש שפת השירה, ספרות ילדים המשמשת לטיפול במבוגרים וכתיבה יצירתית במסגרת הטיפול, תוך קישור כל אחת מאלו למבנה עומק פסיכולוגי, אשר עומד, לטענת המחברת, בבסיסן. הספר נשען על הגותם של אנליטיקאים ופילוסופים כוויניקוט, ביון, אוגדן, לאקאן, קריסטבה, ויטגנשטיין ואחרים, ומציע המשגות באשר למפגש עם שירה ועם ספרות ילדים במצבים נפשיים שונים תוך ניתוח יצירות של דליה רביקוביץ, תרצה אתר, חדוה הרכבי, נורית זרחי, אלחנדרה פיסארניק ועוד. ניתוח ראיונות שקיימה המחברת עם סופרים ומשוררים ישראלים – בהם יהודית קציר, אסתי ג. חיים, רוני סומק ונורית זרחי – מאפשר הבנה של התהליכים הרגשיים שמכוננת הכתיבה. הספר הנו חגיגה של ממש לאוהבי הספרות, לאנשי טיפול ולמבקשים לפעמי את נפלאות השפעותיה המרפאות של ספרות על הנפש.

אני מאמינה כמטפלת

הסיפור שלנו הוא הסיפור שלנו. עבור חלקים מן הסיפור העבודה שלנו תהיה לקבל אותם כפי שהם, כפי שהיו, לקבל את עצמנו בחמלה. עבור חלקים אחרים – העבודה תהיה "צלילה" לסיפור וכתיבה שלו במגוון דרכים. ועבור חלקים נוספים – העבודה תהיה למצוא דרכים נוספות לספר את הסיפור, להכניס לתוכו דפים חדשים.

אני מטפלת בהתמודדות עם סוגיות של ערך עצמי, התפתחות אישית וגיבוש דרך חיים אותנטית; קשיים ביחסים בינאישיים וזוגיים, חרדות ודיכאון. מטפלת באנשים החווים משברי חיים ובהתמודדות עם אובדן; במטופלות ומטופלים מהקהילה הלהט"בית, במטופלות ומטופלים בגיל השלישי, ובטיפול סביב חוויות של הורוּת ובדרך להורות – הריון, טיפולי פוריות, אובדן הריון, וכן ליווי של אימהות יחידניות.

אני מאמינה בקשר טיפולי אותנטי וקרוב, ביצירת שפה ייחודית בין המטופל.ת וביני, בחשיבה משותפת יחד עם המטופל.ת על המטרות הטיפוליות, על התקדמות התהליך הטיפולי והכיוונים שאליהם מבקשים לקחת אותו ועל החוויה את הקשר הטיפולי בתוך היחסים שבינינו.

אני מזמינה אתכם ליצור אתי קשר, לאפשר לעצמכם מרחב טיפולי שבו ניתן יחד מקום לסיפור שלכם ולמעבר לו, ונפעל ליצירת שינוי משמעותי בחייכם.

תפריט נגישות