טיפול פרטני

עמוד הבית    »   אודות

טיפול פרטני

אודות הטיפול

טיפול פרטני בקלינקה בתל אביב

הקרקע הטיפולית שעליה אני נשענת היא גישה פסיכודינמית שמסייעת למטופלים להבין את העולם הפנימי שלהם דרך התבוננות על ההיסטוריה שלהם, על יחסים עם דמויות משמעותיות ועל דפוסים חוזרים בחייהם, ובאמצעות הבנה מעמיקה זו – ליצור שינוי בחייהם.

אני משלבת בעבודתי ביבליותרפיה – מפגש עם טקסטים שקרובים לעולמו הפנימי של המטופל וכן כתיבה, שמאפשרים הבנה עצמית, גילוי אזורים נפשיים לא מודעים, ביטוי רגשי מעמיק ומציאת מילים לאזורים נפשיים שנחוו כנעדרי מילים.

כמו כן, אני משלבת דרכי עבודה מעולם הCBT שמאפשרות להתבונן על האופנים שבהם אנחנו מפרשים אירועים בחיינו ולאמץ דרכי חשיבה נוספות וחדשות שעשויות להיטיב איתנו. בנוסף, אני משלבת כלים מתחום הACT והמיינדפולנס שמאפשרים פיתוח גמישות מחשבתית, התמודדות עם אירועי חיים וקבלה עצמית בחמלה וללא שיפוטיות.

אני רואה את האדם שמולי, את הצרכים הייחודיים שלו ואת המטרות הטיפוליות שברצונו להשיג – ובהתאם לכך בוחרת ונעה בין הגישות הטיפוליות שיהיו הנכונות ביותר עבורו.

הגישות הטיפוליות שאני משלבת

גישה פסיכודינמית

הגישה הפסיכודינמית מסייעת למטופלים להבין כיצד ההתמודדויות שלהם בהווה מושפעות מיחסים מוקדמים עם דמויות משמעותיות, מחוויות מכוננות, מדפוסים שחוזרים על עצמם, וכן מסייעת להם להתוודע לחלקים שונים בנפשם – שלא היו בהכרח מודעים להם –  ולאופנים שבהם הם פועלים בעולם – ובאמצעות התובנות הללו להוביל לשינוי.

הגישה הפסיכודינמית מאפשרת הכרות מעמיקה עם הנפש, עם הכוחות המניעים אותה, עם ה"בורות" שהיא נוטה ליפול לתוכם, עם האירועים והדמויות המופנמים שתרמו לעיצובה ועם אופן היותנו בעולם. 

ההכרות המעמיקה הזאת מאפשרת לנו להיות מודעים למניעים הנפשיים העמוקים שמתוכם אנו פועלים, ולהיות מסוגלים לשנות דרכי התנהגות ודפוסים שאינם מיטיבים עבורנו. 

הגישה הפסיכודינמית מאפשרת הכרות עצמית מעמיקה עם רבדים שונים של הנפש, עם האופנים שבהם היא עוצבה ועם אינטראקציות מוקדמות אשר תרמו לעיצובה. הכרות עצמית זו מאפשרת הבנה טובה יותר של האופנים שבהם אנו פועלים בעולם, ומתוך כך – מאפשרת שינוי של דפוסים שאינם מיטיבים. 

ביבליותרפיה

ביבליותרפיה היא טיפול רגשי מתחום הטיפולים באומנויות, המשלב בטיפול מפגש עם טקסטים: קריאה וכתיבה. 

המטפלת מביאה לטיפול טקסטים ספרותיים הקרובים לעולמו הרגשי של המטופל, ובאמצעות דיאלוג רגשי עם הטקסט – המטופל מבין טוב יותר את עולמו הפנימי, מוצא מלים חדשות לתחושות שלא ידע לבטאן ופותח בתוכו אופקים חדשים לתפישת עצמו והתבוננות מזויות מבט נוספות.

דוגמאות לדיאלוג רגשי עם טקסט:

*בחירת שורות משיר והמשכן בכתיבה

*כתיבת מכתב אל דמות בסיפור

*דיבור בשם דמות בסיפור אל דמות אחרת 

*מענה לדובר.ת בטקסט

*העתקה של שורות משיר הנוגעות ללבו של המטופל וסידור שלהן בסדר אחר.  

גם המטופל עצמו יכול להביא למפגש הטיפולי טקסטים ספרותיים הנוגעים ללבו ולהכניס אותם לדיאלוג הטיפולי. 

דיאלוג רגשי זה עם הטקסט מאפשר הבעה רגשית מעמיקה, ביטוי חלקים נפשיים שונים והתוודעות אליהם באמצעות המפגש עם הטקסט, וכן פותח אופק נפשי לזוויות התבוננות חדשות על העולם הנפשי, על התמודדויות חיים ועוד. 

בנוסף, הטיפול משלב כתיבה עצמאית – לאו דווקא בדיאלוג עם טקסט קיים – שמאפשרת לעבד חוויות רגשיות, להבין טוב יותר את העולם הפנימי ולתקשר אותו החוצה, להתוודע לחלקי עצמי שונים וכן ליצור חיבור לכוחות ולחוויית האני את עצמו כיוצר.

דוגמאות לכתיבה בטיפול ביבליותרפיה:

 *דיאלוג בין שני חלקים נפשיים שונים (למשל, חלק שמפחד לעומת חלק שמבקש להעז)

*כתיבה ממך אל הילד.ה שהיית/ אל מי שתהיה בעוד עשר שנים

*כתיבה ממך אל דמות משמעותית בחייך, וכתיבה מדומיינת ממנה אליך

אני נוהגת לתת למטופלים שלי מחברת שמלווה אותם במשך הפגישות ובניהן, ולהציע להם כתיבה בדיאלוג עם טקסטים ושלא בדיאלוג עם טקסטים – הן במהלך הפגישות והן בין הפגישות. אני יכולה גם, תוך כדי פגישה, להסב את תשומת הלב למשפט חשוב שנאמר על-ידי המטופל.ת ולבקש ממנה לכתוב אותו במחברת, ולהציע כתיבה באמצעות המשפט.

בנוסף, אני מציעה שילוב עבודה של יומן ויזואלי למטופלים שמעוניינים בכך: שילוב ציור, הדבקת גזרי עיתונים, יצירת קולאז'ים, עבודה עם תמונות ילדוּת ועוד – בתוך העבודה הטקסטואלית. כך למשל, ניתן לצייר שביל ולכתוב היכן היינו בו בעבר, מה הנקודה שנמצאים בה כעת ולאן רוצים להגיע; או ציור של גשר בין העבר להווה; כתיבה לדמויות משמעותיות בחיינו בתמונות מן העבר; עבודה סביב תמה של בית פנימי ועוד.

השילוב של כתיבה עם יצירה ויזואלית מאפשר להעמיק את אופני הביטוי הרגשי ולהתוודע לחלקי עצמי שונים ולרבדים מגוונים בתוכנו. 

שילוב טקסטים וכתיבה בטיפול מאפשר מגע נפשי עמוק, חי ומרגש עם תכנים נפשיים שונים שאינם תמיד מודעים או נגישים לדיבור, מאפשר הבנה עצמית ותהליכי עיבוד מעמיקים, מאפשר התוודעות לחלקי נפש שונים, להתבוננות דרך מגוון זוויות על סיטואציות ועל עצמנו, מתן מלים לרגשות וחוויות שנראה לעתים שאין מלים שיכולות לתאר אותן, וכן חיבור לכוחות ויצירת תנועה נפשית.   

ACT ומיינדפולנס

תרפיית קבלה ומחויבות  – Acceptance and Commitment Therapy – מרכזית ב"גל השלישי" בטיפול קוגניטיבי-התנהגותי ומבוססת על פיתוח גמישות פסיכולוגית וקבלת החוויה האנושית על שלל מנעדיה. טיפול בגישת ACT מבקש לאפשר למטופל לקבל את הרגשות שעולים בו, לפתח עמדה שמתבוננת בהם, להיות בקשיבות לתחושותיו ברגע הנוכחי וליצור הפרדה בינו לבין מחשבותיו. כל אלו תורמים ליכולת של המטופל להתמודד באופן מיטיב עם אירועי חיים מאתגרים, עם תגובות לגורמים מעוררי סטרס ועם מהלך החיים השגרתי.  

הגמישות הפסיכולוגית מתבססת על שישה תהליכים הקשורים אלו באלו:

  1. קבלה: קבלת עצם הנוכחות של רגשות, מחשבות ותחושות כחלק ממכלול החוויה שלנו מבלי לנסות להיאבק בהם.
  2. קשיבות להווה ומגע עם הרגע הנוכחי: תשומת לב מלאה, עקבית ולא שיפוטית לחוויה הפנימית והחיצונית בהווה.
  3. הפרדה קוגניטיבית: "הדבקה קוגניטיבית" היא תהליך של התייחסות למחשבות כאילו הן המציאות עצמה, הידבקות יתר אל המחשבות והזדהות איתן. "הפרדה קוגניטיבית" היא ההפך מ"הדבקה קוגניטיבית": התבוננות במחשבות שלנו כמחשבות בלבד, הסתכלות עליהן "מבחוץ", יצירת הפרדה בין האדם ובין מחשבותיו. ההתבוננות במחשבות ממרחק מסוים תסייע לנו להחליט באיזו מידה אנחנו מעוניינים לפעול לפיהן.
  4. האני כהֶקְשר: העצמי כהקשר משותף גם למי שהייתי בעבר וגם למי שאני כעת בהווה. הכוונה היא ל"אני" שמתבונן על המחשבות ועל הרגשות ואינו חווה את עצמו כמזוהה איתם.
  5. כיווני חיים וערכים: מהם כיווני החיים שהמטופל מעוניין לפנות אליהם, מה יהיה משמעותי עבורו, מה חשוב לו.
  6. פעילות מתוך מחויבות: מה נדרש לעשות על מנת לנוע בכיוון הערכים וכיווני החיים שחשובים למטופל. גזירת הערכים למטרות ברות השגה.

בחשיבה הACT- יִת אין ניסיון לשנות מחשבות ורגשות אלא לפתח את האפשרות של האדם להכיר בהם ולשהות איתם, ויחד עם זאת הרחבת הרפרטואר החוויתי וההתנהגותי והגמשתו.

אחת הדרכים לעשות זאת היא מיינדפולנס – פיתוח תשומת לב מודעת למתרחש בכאן ועכשיו, תוך תרגולי מדיטציה, תשומת לב לתחושות הגופניות בכאן ועכשיו ותרגול קבלה לא שיפוטית של רגשות ומחשבות, תוך שימת לב להיותם חולפים.

בנוסף, טיפול ACT  פועל לחיבור האדם לערכים שחשובים לו ולפעולות הנגזרות מתוכם, שאותן הוא מוצא יעילות עבורו.

טיפול ACT יבקש לסייע לאדם לפעול בהתאם לערכיו ולכיוונים שחשובים לו, תוך מודעות למגוון הרגשות, התחושות והמחשבות העולות בו מבלי לנסות להיאבק בהם, אלא להרחיב את האפשרות לשאת בנפש את כל אשר מתעורר בה, בתחושת חיוּת ונוכחות.

CBT

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מבוסס על ההנחה כי הדבר המשפיע ביותר על ההתנהגות שלנו הוא המחשבות שלנו והאופן שבו אנחנו מפרשים אירועים. דפוסי חשיבה לא אדפטיביים עלולים לגרום לחוויה של סבל.

בטיפול CBT המטפלת תסייע למטופל לזהות דפוסי חשיבה והתנהגות שאינם מועילים עבורו, לבחון כיצד אלו גורמים לו להרגיש ולפתח דרכי חשיבה נוספות וחדשות.

המטפלת תבחן יחד עם המטופל את האירועים המעוררים מצוקה נפשית (בין אם אירועים חיצוניים או פנימיים), את המחשבות המתעוררות בעקבותיהם ואת התגובות הרגשיות הגופניות וההתנהגותיות שעולות כתוצאה מן המחשבות.

בטיפול שאני מציעה אני עושה שימוש בכלים מעולם הCBT כדי להתחקות אחר דפוסי חשיבה והתנהגות שאינם מיטיבים, אשר התבססו בנפש כתוצאה מחוויות חיים מוקדמות, להבין את הגורמים שעוררו אותם ולחתור לאימוץ סוגי פרשנויות חדשים לאירועי חיים, אשר ישפיעו בתורם על דרכי הפעולה בעולם ועל החוויה הנפשית בתוכו.

ליאור גרנות

כיצד מרפאת הביבליותרפיה? כתיבה, ילדוּת, שיר

מחקר פסיכואנליטיקאי-ספרותי חלוצי בתחום הביבליותרפיה המציע לראשונה התבוננות על כוחה המרפא של הספרות לפי חלוקה ז'אנרית.
הספר מתחקה אחר הדרכים השונות שבהן פועלות על הנפש שפת השירה, ספרות ילדים המשמשת לטיפול במבוגרים וכתיבה יצירתית במסגרת הטיפול, תוך קישור כל אחת מאלו למבנה עומק פסיכולוגי, אשר עומד, לטענת המחברת, בבסיסן.
הספר נשען על הגותם של אנליטיקאים ופילוסופים כוויניקוט, ביון, אוגדן, לאקאן, קריסטבה, ויטגנשטיין ואחרים, ומציע המשגות באשר למפגש עם שירה ועם ספרות ילדים במצבים נפשיים שונים תוך ניתוח יצירות של דליה רביקוביץ, תרצה אתר, חדוה הרכבי, נורית זרחי, אלחנדרה פיסארניק ועוד.
ניתוח ראיונות שקיימה המחברת עם סופרים ומשוררים ישראלים – בהם יהודית קציר, אסתי ג. חיים, רוני סומק ונורית זרחי – מאפשר הבנה של התהליכים הרגשיים שמכוננת הכתיבה.
הספר הנו חגיגה של ממש לאוהבי הספרות, לאנשי טיפול ולמבקשים לפענח את נפלאות השפעותיה המרפאות של ספרות על הנפש.

תפריט נגישות