התמודדות עם משברי חיים

עמוד הבית    »   פוסט

התמודדות

עם משברי חיים

אֲפִלּוּ סְלָעִים נִשְׁבָּרִים, אֲנִי אוֹמֶרֶת לְךָ,

וְלֹא מֵחֲמַת זִקְנָה.

שָׁנִים רַבּוֹת הֵם שׁוֹכְבִים עַל גַּבָּם בַּחֹם וּבַקֹּר,

שָׁנִים כֹּה רַבּוֹת,

כִּמְעַט נוֹצָר רֹשֶם שֶׁל שַׁלְוָה.

אֵין הֵם זָזִים מִמְּקוֹמָם וְכָךְ נִסְתָּרִים הַבְּקִיעִים.

מֵעֵין גַּאֲוָה.

שָׁנִים רַבּוֹת עוֹבְרוֹת עֲלֵיהֶם בְּצִפִּיָּה.

מִי שֶׁעָתִיד לְְשַׁבֵּר אוֹתָם

עֲדַיִן לֹא בָּא.

וְאָז הָאֵזוֹב מְשַׂגְשֵׂג, הָאַצּוֹת נִגְרָשׁוֹת וְהַיָּם מֵגִיחַ וְחוֹזֵר,

וְדוֹמֶה, הֵם לְלֹא תְּנוּעָה.

עַד שֶׁיָּבוֹא כֶּלֶב יָם קָטָן לְהִתְחַכֵּךְ עַל הַסְּלָעִים

יָבוֹא וְיֵלֵךְ.

וּפִתְאֹם הָאֶבֶן פְּצוּעָה.

אָמַרְתִּי לְךָ, כְּשֶׁסְּלָעִים נִשְׁבָּרִים זֶה קוֹרֶה בְּהַפְתָּעָה.

וּמַה גַּם אֲנָשִׁים."

                                                                       גאוה / דליה רביקוביץ

                                                     *

במהלך הרצף ההתפתחותי השגרתי של חיינו טמונים גם משברי חיים:  קשיים שלא פשוט לצלוח אותם והם מעוררים תחושות של מצוקה, מתח, פחדים, טרדות, אי-שקט ותנודות במצב הרוח.

משברי חיים יכולים להיות קשורים בפרידה וגירושים, בפיטורים ממקום עבודה, ביציאה לפנסיה, באובדן כלכלי, ביציאה של אדם צעיר מבית הוריו, בהסתגלות למסגרת חדשה, בהתמודדות עם מחלה או פציעה, וכן באירועים שנתפסים חברתית כחיוביים ומשמחים: לידה, חתונה, התחלה של מסגרת לימודית חדשה ועוד.

משהו משתבש באופן שבו הדברים היו אמורים להיות לפי ציפיותינו, ואנחנו מתקשים להתמודד עם המצב החדש.

במרחב הטיפולי נראה יחד מהם הדברים בסיטואציה שמעוררים את הקושי ונבנה יחד אסטרטגיות התמודדות מיטיבות עם המצב. נתבונן ונחקור מה מתרחש בעולם הפנימי לנוכח הסיטואציה ולאור הבנות אלו נראה כיצד ניתן להפחית את תחושות המצוקה. נבנה רשת תמיכה שתאפשר לכם להתחבר לכוחות שבכם.

כיצד נוכל לעבוד בטיפול?    

  • חיבור לאסטרטגיות התמודדות בכאן ועכשיו: נתחיל מבחינת המצוקות האקוטיות שהמשבר מביא עמו ונראה יחד מהן אסטרטגיות ההתמודדות היעילות והמיטיבות ביותר ומהן הפעולות שיש לנקוט בהן. נבנה יחד תכנית פעולה כיצד לעשות זאת.
  • נחשוב יחד מהי רשת התמיכה המיטיבה עבורכם בתקופה זו ומהן הפעולות ביומיום שיכולות להיטיב.
  • נחקור מהם הפרמטרים בסיטואציה שמעוררים בכם קשיים רגשיים ונעבוד על התמודדות פנימית סביב אותם מחוללי קושי: האם הקושי מתעורר מול התחושה שאין שליטה בסיטואציה? מול הפתאומיות של האירוע?  מול היות הסיטואציה זרה וחדשה עבורנו? – באמצעות עבודה על חיבור לרגעי ההווה, התבוננות על המתרחש ופיתוח העצמי כעוגן – נוכל להתחבר לחלקים של כוחות בתוכנו ולבסס את יכולות הנשיאה בקושי המתעורר.
  • יצירת יומן ויזואלי-טקסטואלי: יצירת יומן ובו שילוב של כתיבה, טקסטים של אחרים המדברים אליכם בסיטואציה, תמונות, גזרי עיתונים וכו' – תאפשר עיבוד של המשבר והתבוננות עליו ממגוון נקודות מבט.
  • שילוב דיאלוג עם טקסטים של אחרים: אוכל להביא לטיפול טקסטים שונים שעוסקים במצבי משבר. תוכלו להתחבר לשורות שמדברות אליכם ולהמשיך אותן בכתיבה משלכם, ובכך למצוא מלים נוספות להביע את הרגשות המתעוררים בכם, וכן להרגיש לגיטימציה לרגשות שאותם אתם חווים. בנוסף, תוכלו לענות לדובר.ת בטקסט ובכך להתחבר לחלקים של כוחות בתוככם ולנקודות מבט נוספות להסתכל בהן על הסיטואציה ועל דרכי פתרון.

בתוך המרחב הטיפולי ניתן מקום לרגשות השונים שעולים בכם לנוכח המשבר, נבין יחד את הגורמים מעוררי המצוקה, נמצא אסטרטגיות התמודדות נקודתיות עם הגורמים מעוררי המצוקה, נתחבר לחלקים של כוחות והתמודדות ונעבד את המשבר לעומק, באופן שיבסס את היכולות שלכם להתמודד עם אתגרי חיים שונים בעתיד. 

תפריט נגישות