קשיים ביחסים בין-אישיים וזוגיים
עמוד הבית » פוסט
קשים ביחסים
בין אישיים וזוגיים
"לְעוֹלָם כְּבָר לֹא אֵדַע
מֶה חָשַׁב עָלַי א'.
אִם ב' לֹא סָלְחָה לִי עַד הַסּוֹף.
מַדּוּעַ ג' הֶעֱמִיד פָּנִים שֶׁהַכֹּל בְּסֵדֶר.
מֶה הָיָה חֶלְקָהּ שֶׁל ד' בִּשְׁתִיקָתוֹ שֶׁל ה'.
לְמָּה קִוָּה ו', אִם קִוָּה.
לָמָּה ז' שָׁכְחָה עַל אַף שֶׁהֵיטִיבָה לָדַעַת.
מֶה הָיָה לְח' לְהַסְתִּיר.
מָה רָצְתָה ט' לְהוֹסִיף.
אִם לְכָךְ שֶׁהָיִיתִי בַּסְּבִיבָה
הָיְתָה מַשְׁמָעוּת כָּלְשֶׁהִי
בְּעֵינֵי י', כ' וּשְׁאַר הָאָלֶף-בֵּית."
אלף-בית/ ויסלבה שימבורסקה
*
בתוך יחסים בין-אישיים אנחנו רוצים להרגיש משמעותיים:
להרגיש שרואים אותנו, שלאחרים אכפת מאיתנו, להרגיש מוערכים, וגם לדעת שאחרים רואים בנו דמות משמעותית בחייהם.
אנחנו רוצים לאהוב ולהיות נאהבים: על-ידי בן/בת זוג, וגם -להרגיש עטופים באנשים שאוהבים אותנו, להרגיש שאנחנו לא לבד.
אבל הרבה פעמים הדברים האלו מסתבכים: אנחנו נופלים שוב ושוב לאותם הבורות, משחזרים את אותם הדפוסים, משהו לא מצליח לקרות כמו שקיווינו.
אנחנו יכולים להרגיש בלתי מובנים או לא רצויים, שאנחנו רוצים יותר מדי, שאנחנו רוצים פחות מדי, שאנחנו לא מצליחים להביא את עצמנו לתוך הקשר כמו שהיינו רוצים, ועוד ועוד.
*
כיצד נוכל לעבוד במרחב הטיפולי?
- נתבונן על האופנים שאתם מביאים את עצמכם בתוך יחסים: נתחקה אחר אופן היותכם בתוך יחסים, בעבר ובהווה. נבקש לשים לב לדרכי התנהגות שאימצתם לעצמכם ואולי אינן מיטיבות אתכם. נראה מה בדרכי ההתנהגות האלו אינו עובד לטובתכם ונראה כיצד ניתן לאמץ חלופות אחרות.
- נחקור מה חשוב לכם בקשרים זוגיים וחבריים: אלו בני/ בנות זוג וחברים אתם מאחלים לעצמכם, מה חשוב לכם בקשר, האם הדברים שחשובים לכם מתקיימים בתוך מערכות היחסים שלכם.
- נעשה שימוש בטכניקות של כתיבה על מנת לחקור את האינטראקציות שלכם עם אחרים: למשל, סביב דמות שיש לכם קושי עמה – תוכלו לכתוב את הדברים מנקודת מבטכם, ואז מנקודת מבטה של אותה דמות, או לכתוב מכתב ממנה אליכם. באופן הזה יתאפשר להרחיב את זוויות ההתבוננות ולראות את הדברים מפרפקטיבות נוספות. תוכלו להתבונן מה החלק שלכם באינטראקציות לא מיטיבות – באמצעות הכניסה לנעלי הדמות שעמה מתקיימת האינטראקציה.
- נתבונן בצורות האינטראקציה שלכם דרך התבוננות על המתרחש בתוך היחסים הטיפולים: אופני התנהגות אשר דומיננטיים בחייכם יופיעו, סביר לוודאי, גם בתוך היחסים הטיפוליים שבינינו. למשל, אדם שנוטה לְרַצות – סביר להניח שייטה לרצות גם את המטפלת בתוך הטיפול. בהתבוננות עדינה על הדפוסים המופעלים בתוך היחסים הטיפוליים – נוכל להתחקות אחר דרכי התנהגות דומיננטיות, שאינן בהכרח מיטיבות.
בתוך התהליך הטיפולי תתאפשר חקירה של מערכות יחסים חבריות וזוגיות, התבוננות על דרכי פעולה בתוך יחסים שאינן מיטיבות, בירור מה הדברים שחשובים לכם שיתקיימו בקשר וכיצד ניתן לחתור אליהם, בתקווה ליצור מצע רגשי של מודעות שעל בסיסו ניתן יהיה לפתח קשרים זוגיים וחבריים מיטיבים ומשמעותיים.