סוגיות של ערך עצמי

עמוד הבית    »   פוסט

ערך עצמי

התפתחות אישית וגיבוש דרך חיים אותנטית

אֲנִי הוֹלֶכֶת אֵלַי

בְּפָנִים שֶׁבִּקַּשְׁתָּ לַשָּׁוְא

כְּשֶׁהָלַכְתִּי אֵלֶיךָ.

                            (לאה גולדברג)

*

פעמים רבות פונים לטיפול כאשר אין בהכרח מטרה מוגדרת שאותה רוצים להשיג, אבל יודעים שמשהו לא טוב, לא משמח, אנחנו לא מרגישים שאנחנו נמצאים במקום שבו לבנו נמצא. לפעמים אנחנו לא יודעים כלל איפה לבנו. מה אנחנו רוצים לעצמנו: מבחינת מערכות יחסים? עבודה? לימודים? דרך בחיים האלו?

הטיפול עשוי להוות מרחב של חקירה שבתוכו אנחנו מבינים מה זה ה"אֵלַי" שאליו אנחנו מבקשים ללכת, אלו דברים מעוררים בנו עניין, משמחים אותנו, גורמים לנו להרגיש משמעותיים.

וגם: כיצד אנחנו חווים את עצמנו בקשרים עם אחרים, אלו דפוסים חוזרים ישנם בהתנהגותנו שאינם מיטיבים איתנו ואנחנו רוצים לשנותם? כיצד נוכל לפעול באופן שמיטיב איתנו, מאפשר לנו להרגיש שאנחנו מהווים את העוגן של עצמנו ויכולים להתמודד באופן מיטיב עם אתגרי החיים?

*

כיצד נוכל לעבוד במרחב הטיפולי?

  • נכתוב: מחקרים הוכיחו שכתיבה מאפשרת לנו הבנה עצמית טובה יותר, יצירת משמעותיות לתהליכים רגשיים, התוודעות לאזורים שהיו בלתי מודעים עבורנו.

         אבקש מכם להביא לטיפול מחברת מיוחדת שתלווה את הטיפול ותהיה איתנו בתוך המפגשים וביניהם.

אוכל להציע אפשריות שונות לכתיבה המאפשרות את הרחבת והעמקת ההכרות העצמית: למשל, עבודה עם תמונות משמעותיות מאירועי חיים שונים וכתיבה אל הדמות שאתם בתמונה; כתיבה בהמשך ובתגובה לטקסטים המתארים התייחסויות שונות אל ה"עצמי"; כתיבה באמצעות טקסטים שעוסקים ב"דרך" ובאמצעות כך בירור מה הדרך שבה אתם הולכים ושאותה תרצו להמשיך; דיאלוג בין חלקי עצמי שונים, דיאלוג עם דמויות משמעותיות מופנמות, יצירת קולאז' שמורכב מתמונות וכיתובים המייצגים חלקי עצמי שלכם ועוד.

  • נחקור את האופנים שבהם אתם מרגישים בסיטואציות שונות ונהיה בתשומת לב אליהם:

הרבה פעמים אנחנו פועלים על אוטומט, מבלי לעצור ולשאול את עצמנו כיצד אנחנו מרגישים באותו אירוע. למשל, אדם שנוטה להתנדב בכל פעם שמבקשים מתנדב לארגון דבר-מה בקבוצה. בטיפול, נתרגל השתהות בתגובה ושימת לב לרגשות, למחשבות ולתחושות הגופניות שעולות בסיטואציה: למשל, מה המחשבות, הרגשות והתחושות שאת.ה מרגיש.ה בגוף כאשר מבקשים מתנדב בקבוצת ההורים בגן? האם את.ה יכול.ה לשים לב לאלו? תשומת הלב תאפשר הכרות עצמית עם הרגשות המתעוררים, ובתוכה – הבנת התגובה, ופעולה מתוך מודעות ולא באופן אוטומטי.

בנוסף, נתרגל את המגע עם הרגע הנוכחי מתוך החזקת הידיעה הפנימית שנטיית הדברים היא לחלוף: כך רגש שנחווה כעוצמתי ברגע מסוים, יחלוף ברגע הבא או בזה שלאחריו. תרגול זה והחזקת דרך חשיבה זו יאפשרו התמודדות מיטיבה יותר עם אירועי חיים סוערים ולמידה כיצד להוות את העוגן הפנימי עבור עצמכם.  

  • נחקור את האופנים שבהם אתם נוטים לפרש אירועים: המחשבות שלנו והדרכים שבהן אנחנו נוטים לפרש אירועים משפיעות על הרגשות שלנו ועל האופנים שבהם אנחנו מגיבים בתוך אינטראקציות שונות. בתוך הטיפול נוכל להתחקות אחרי המחשבות האוטומטיות שלכם ולבחון דרכי פרשנויות נוספות, מיטיבות יותר. כך למשל, אדם שהמחשבות האוטומטיות שלו סובבות סביב הנושא של דחייה וחוסר ערך ייטה לחשוב שאחרים אינם רוצים להיות בחברתו, שהוא לא שווה, שאם אחרים מציעים לו קרבה – זה "במקרה". בטיפול נתחקה אחר המחשבות שעולות בסיטואציות שונות, ונציע להן יחד פרשנויות חלופיות: האם יתכן שכאשר החמיאו לך על המראה שלך היום – זה משום שבאמת חשבו שאת נראית טוב? האם את יכולה לראות בעצמך משהו יפה היום? עצם תרגול המחשבות החלופיות עשוי לאפשר בחירת דרך פעולה אחרת: למשל, בפעם הבאה שמישהו יחמיא למטופלת, היא לא תבטל את המחמאה ובכך תיצור מרחק בינה לבין מי שהחמיא אלא תוכל לשהות בתוכה עם המחמאה, ויתכן ופעולה זו תאפשר לה התבוננות אחרת כלפי עצמה וגם יצירת קרבה בתוך האינטראקציה.
  • נציע התנסויות בחוויות שונות ובגילוי תחומי עניין שונים ונחקור יחד כיצד התנסויות אלו גורמות למטופל.ת להרגיש, מה מהן נחווה כמשמעותי ומה מהדברים הוא מעוניין לשלב בחייו/ חייה.

בתוך התהליך הטיפולי תתאפשר הכרות עצמית מעמיקה ואותנטית, גילויים חדשים על העצמי, חיבור לרצונות ולאופנים שבהם אתם רוצים לחיות את חייכם וביסוס הערך העצמי, באופנים שיאפשרו חתירה לחיים מספקים ובעלי משמעות סובייקטיבית עבור האני.

תפריט נגישות