מטופלים.ות בגיל השלישי
עמוד הבית » פוסט
מטופלים.ות
בגיל השלישי
"עַכְשָׁו, כְּשֶׁאֲנִי בַּת לְמַעְלָה מִתִּשְׁעִים,
כָּל יוֹם יָקָר מְאֹד לְלִבִּי
הָרוּחַ הַמְּלַטֶּפֶת אֶת לְחָיי
שִׂיחַת טֵלֵפוֹן מֵחֲבֵרָה
אֲנָשִׁים שֶׁבָּאִים לְבַקֵּר
כָּל אֵלֶּה
נוֹתְנִים לִי כֹּחַ לִחְיוֹת"
שיבטה טויו, מתוך הספר: הבוקר בא תמיד
*
הגיל המכונה ה"גיל השלישי" מפגיש את הנפש עם התבוננות על ציר הזמן:
התבוננות על העבר: על החיים שחיינו עד לנקודת הזמן הזאת, מה שהגשמנו בהם ומה שהוחמץ, הדרכים בהן הלכנו.
התבוננות אל עבר העתיד: מהם הקשיים שאיתם אתמודד, מהם מקורות התמיכה שלי, מה הדברים שמשמחים אותי ומסבים לי עונג.
התבוננות על ההווה, על הרגע הזה: מה יש בו ברגע הזה, כיצד ניתן למלא אותו כך שיהיה מיטיב עבורי, כיצד אני יכול.ה להפוך את רגעי ההווה שלי למשמעותיים.
ההתבוננות על העבר יכולה להביא עמה כאב לנוכח הדברים שהוחמצו, ושמחה על הדברים שהוגשמו. ההתבוננות אל עבר העתיד יכולה להפגיש עם פחדים הקשורים בהזדקנות הגוף, ביכולות גופניות שמשתנות, בחולי, במוות ובתלות באחרים.
המשוררת היפנית שיבטה טויו, ששירהּ מצוטט כאן, החלה לכתוב שירה אחרי גיל 90. היא מדברת בשיר על פרטים בהווה ש"נותנים לה כוח לחיות", שמשמעותיים עבורה.
בטיפול נוכל לעבד יחד אירועים מן העבר ותחושות לקראת העתיד, ואת זה נעשה בהליכה לאורו של ההווה: מציאת דברים מעוררי עניין, משמעות ושמחה ברגעים אלו ממש.
כיצד נוכל לעבוד בטיפול?
- התבוננות ועיבוד אירועי עבר באמצעות כתיבה: באמצעות תרגילי כתיבה כגון פנייה אל דמויות משמעותיות, עבודה באמצעות תמונות ומכתבים שמעוררים זיכרון, כתיבה אל העצמי בשלבי חיים שונים ועוד – תתאפשר התבוננות רגשית מעמיקה על אירועי עבר ועיבוד שלהם. בנוסף, המטופל.ת יוכלו לחוות את החלקים הכותבים והיצירתיים שבהם כביטוי של כוחות וכמקור לכוחות.
- התבוננות ועיבודי עבר באמצעות יומן ויזואלי: יומן ויזואלי הוא טכניקה מתחום הטיפול באומנויות, שבה המטופלים יוצרים עבור עצמם – בהנחיית המטפלת – יומן שמורכב משילוב של יצירות ויזואליות וכתיבה (למשל, יצירת קולאז', שרטוט גשר בין עבר לעתיד ומיקום האני בתוכו, ציור שביל ועוד ועוד). בעבודה ביומן בא לידי ביטוי השילוב בין יצירה ויזואלית ובין כתיבה המרחיב ומעמיק את אפשרויות הביטוי הרגשי וכן מאפשר הבנה של אירועי עבר ויצירת משמעות מחודשת עבורם באמצעות היצירה.
- חיבור ליצירת משמעויות ברגעי ההווה באמצעות מיינדפולנס: נשים לב להיותנו ברגע הזה, לתחושות שאנו חשים בגוף, לרגשות המצויים בתוכנו ולאופן השתנותם של הדברים. נאפשר לעצמנו להיות במודעות, שימת לב ומגע חי עם הרגע הנוכחי. מתוך כך נתחבר לאפשרות ליצור משמעות ותחושת חיות ברגע הזה ממש.
- חיבור ליצירת משמעות ברגעי ההווה באמצעות דברים שמעוררים שמחה ועניין: בעבודה משותפת נחקור את הדברים שמעוררים בכם שמחה ועניין ונראה כיצד ניתן לשלב אותם בחייכם.
- חיבור ליצירת משמעות ברגעי ההווה באמצעות עבודה יצירתית של כתיבה ושל יומן ויזואלי: באמצעות כתיבה על רגעי ההווה, על עוגנים בהווה, על כוחות, ובאמצעות יצירת מחברת מיוחדת שתלווה את הכתיבה ואת העבודה היצירתית – נאפשר יצירת חיבור מתמשך לתחושות משמעות ויצירתיות. המחברת תלווה אתכם גם מחוץ לטיפול ותוכלו לשוב אליה בין הפגישות ליצירה וכתיבה בהתאם להנחיות שלי. כך, תוכל המחברת להוות עבורכם מכל מתמשך ליצירה משמעותית המבטאת את עולמכם הפנימי, ותאפשר לכם פנייה ליצירה ולחיבור עצמי רגשי גם בין הפגישות.
- חשיבה משותפת על מקורות תמיכה ושמחה: נחשוב יחד מי הן הדמויות שיכולות להוות עבורכם תמיכה, מי הדמויות שהמפגש עמן יכול לעורר שמחה, נחשוב מה הצורך מכל אחת מהדמויות הללו וכיצד אפשר ליצור לוח זמנים שבועי שבו יש נוכחות של דמויות אלו.
- הטיפול עצמו כקשר משמעותי: המרחב הטיפולי יהווה מרחב בטוח וקרוב, שבו ניתן יהיה לשתף בפחדים, בחוויה הרגשית אל מול ההשתנות של היכולות הפיזיות, ביחסים עם הקרובים לכם ובמה שתבחרו לשתף בו. המרחב הטיפולי יבקש להוות מרחב שבו יש מקום לקושי ולכאב, ולצד זאת – חיבור לתחושות כוחות, משמעות, יצירה ושמחה.
בתוך התהליך הטיפולי יתאפשר עיבוד של זיכרונות ואירועי עבר, עבודה על תחושות ורגשות שונים הקשורים במבט אל העתיד, וחיבור אל רגעי ההווה ליצירת הווה מלא בתחושות של משמעות, חיבור לכוחות וליצירה, ולדמויות משמעותיות.