הורות ובדרך אליה
עמוד הבית » פוסט
חוויות של הורות
ובדרך להורות
חוויות של הורות ובדרך להורות
"מְקֻפֶּלֶת מִכְּאֵב עַל רִצְפַּת הַמִּטְבָּח
מְרֻפֶּטֶת כְּמַגֶּבֶת, חֶבֶל הַטַּבּוּר בֵּין יָדַי.
צוֹעֶקֶת לְחַיִּים
לְהִוָּלֵד
הַחֶסֶד הַנּוֹרָא שֶׁשְּׁמוֹ קִיּוּם.
נוֹטֶפֶת דָּם וְחָלָב,
אֲנִי צִפּוֹר שֶׁעָשְׁתָה קֵן בְּעִקְּבֵי הַשָּׁמַיִם.
אֲ-דֹנָי, אַהֲבָתִי כְּגַרְזֶן
בֵּין צַלְעוֹת הָעוֹלָם.
קְרוּעָה מִכְּאֵב בְּחֵיק פָּנֶיךָ,
הִנֵּה הַשַּׁעַר"
בכל סרלואי
*
ההחלטה להביא לעולם ילד.ה היא החלטה משמעותית ביותר, מְשָנת חיים.
תהליכים בדרך להורות מערבים בתוכם רגשות של כמיהות, התרגשות וציפייה לצד פחדים: איזה הורה אני אהיה? כיצד אספק לילדי הורות מיטיבה? איך לא אאבד את עצמי בתוך ההורות ובדרך אליה? כיצד התהליך להבאת ילד.ה ונוכחות של ילד.ה ישפיע על הזוגיות שלי? וכמובן פחדים הקשורים בהריון עצמו, בלידה, בבריאות התינוק.ת ועוד.
התמודדות עם טיפולי פוריות מעוררת רגשות של ציפיות, אכזבות, תקוות וכאב לסירוגין, לעתים תחושות של חריגוּת ושל בידוד חברתי. אובדן הריון מעורר רגשות של יגון, כאב עמוק, אשמה, בדידות, פחדים מההיריון הבא ועוד. הורות יחידנית מביאה עמה את קשיי ההתמודדות לבד, ללא הורה נוסף – מבחינה רגשית ומבחינה פרקטית. הורות צעירה מעוררת מגוון רגשות שבתוכם יתכנו גם קושי, לאוּת, אשמה, עצב, חרדה, תחושת אובדן האני ועוד.
טיפול המלווה אותך בדרך להורות ובשלבי ההורות השונים יהווה מרחב שבו תוכל.י לתת מקום לשלל הרגשות המתעוררים בך, לחקור אותם ולהבינם יותר לעומק, וכן להתחבר לכוחות הקיימים בך ולאפשרות ליצירת תנועה רגשית.
פירוט התחומים שבהם אני מטפלת – בדרך להורות ובחוויות של הורות:
טיפול בזמן הריון
הריון הוא תקופה המכילה בתוכה כל-כך הרבה שינויים בזמן קצר: הגוף המשתנה תדיר, ההורמונים, המחשבות, השאלות והחששות שעולים לגבי מהלך ההיריון – שמירה על בריאותך ועל בריאות העובר; לגבי הלידה, לגבי ההורות העתידית, לגבי עצמך.
הטיפול יהווה מרחב בטוח ותומך עבורך להעלות את מנעד הרגשות הקיימים בך, להבין אותם ולהתמודד עם תקופה זו באופן המחוזק ביותר – עבורך ועבור תינוקך.
כיצד נוכל לעבוד בטיפול?
*עבודה באמצעות כתיבה: באמצעות תרגילי כתיבה שונים – תוכלי לעבד רגשות שונים בתוכך, ביחס לעצמך וביחס לתינוקך. למשל: כתיבה מכתב לעצמך בנקודה זו המדגיש את כוחותיך (מאפשר חיבור לכוחות); כתיבת מכתב לתינוק.ת העתידי.ת שלך (מאפשר לדמיין את התינוק.ת ואותך בחוויית ההורות ומחזק את הקשר לתינוק.ת); כתיבת מכתב לילדה שאת היית; כתיבת יום שמח בחייך ובחייך ילדך העתידי בגיל משוער כלשהו שלו (מאפשר לדמיין את התינוק.ת ואותך בחוויית ההורות ומחזק את הקשר לתינוק.ת).
*עבודה באמצעות מפגש עם טקסטים: אני אביא למפגשים שלנו טקסטים הקשורים בהריון ולידה, תוכלי לבחור שורות שאת מתחברת אליהן, להמשיך אותן בכתיבה, או לכתוב אל הדוברת בטקסט. באמצעות כך יתאפשר לעבד חלקי עצמי שונים בתוכך ולהתוודע לרגשות שונים הקיימים בך ביחס להריון וללידה.
*עבודה באמצעות מיינדפולנס: נלמד כיצד להיות קשובות לרגע הזה, למה שעולה בך בתוכו: לרגשות, התחושות הגופניות והמחשבות. תרגול מעין זה יאפשר לך להיות מחוברת לעצמך ולצרכייך בשלבים שונים של ההיריון ובעת הלידה.
*חשיבה משותפת מהם הדברים שיכולים לעזור לך ברגעים מסוימים ומהם מקורות התמיכה שלך: נחשוב יחד על משפטים שיכולים לעזור לך ברגעים של חרדה, על פעולות שניתן לעשות במצבים פוטנציאליים מעוררי לחץ, נחשוב יחד מהם מקורות התמיכה שלך ובאלו אופנים את זקוקה להם לצדך.
*
טיפול במהלך טיפולי פוריות
טיפולי פוריות יכולים להיחוות כרכבת הרים רגשית: ציפייה ותקווה, התרסקות בעת קבלת הודעה על אי קליטת הריון או על אי הפריית עוברים, התחלת סבב נוסף: ציפייה, תקווה ושוב, וכל זה תוך מושקעות עצומה בתהליך שמרבית החיים סובבים סביבו.
טיפולי פוריות משפיעים על מצב הרוח, על הזוגיות, על היכולת לתפקד במקום העבודה ועל קשרי חברות.
הטיפול יהווה עבורך מרחב עוטף להביא לתוכו את שלל רגשותיך, להיות יחד אתך ברגעי הכאב ולעזור לך להחזיק את התקווה גם ברגעים שקשה לך להחזיק אותה בעצמך.
כיצד נוכל לעבוד בטיפול?
עבודה באמצעות כתיבה:
*אפשרות ליומן רגשי של טיפולי הפוריות, שיאפשר לך מכל להבעה רגשית של ההתמודדות עם התהליך. ביומן תוכלי לכתוב באופן חופשי את רגשותיך גם מחוץ לפגישות הטיפוליות, בתור לפרוצדורה רפואית ולאחריה – כך שתוכלי לעשות מקום לרגשותיך, להעניק להם עדות והד.
*כתיבה אל חלקים שונים בתוכך ודיאלוג ביניהם: החלקים שמקווים ואלו שמאבדים תקווה, החלק הכואב, והחלק שמתמודד עם הכאב ועוד. באופן זה, תוכלי לתת מקום למגוון הקולות הקיימים בך, וגם לעבור תהליך רגשי של חיבור לכוחות.
*כתיבת הכוחות והעוגנים שניתן לחזור אליהם ברגעים קשים יותר.
*עבודה באמצעות מפגש עם טקסטים שעוסקים בטיפולי פוריות: אני אביא לפגישות טקסטים שעוסקים בטיפולי פוריות, תוכלי לבחור שורות שמדברות אליך ולהמשיך אותן בכתיבה, לכתוב לדוברת בטקסט ועוד. באופן זה, תוכלי להרגיש פחות לבד עם רגשותיך, לתת להם מקום ולהתחבר לכוחות שבתוכך.
*היזכרות במה חשוב לך ברגע הזה: מאחר שטיפולי פוריות יכולים להיות מטלטלים מאד, ננסה לזכור בכל רגע מה חשוב לך ברגע הזה, לְמה את זקוקה ברגע הזה. באופן זה, תאפשרי לעצמך להיות קשובה לעצמך ולצרכיך ברגע נתון. החיבור לעצמך והחזרה לקשב לעצמך ברגעים שונים יאפשר לך לחוות את הכוחות שבך ואת יכולות ההתמודדות שבך.
*
טיפול במצבי אובדן הריון
אובדן הריון מוגדר כהריון שלא הסתיים בלידת תינוק חי וכן אובדן של תינוק שנפטר לאחר הלידה ובסמוך ללידה.
גם מצבים של אי פריון, הריון שלא נקלט, הפלה ספונטנית והפסקת הריון יזומה מהווים אובדן הריון.
מגוון רגשות מתעוררים בחוויה המטלטלת של אובדן הריון: עצב עמוק, חרדה, כאב, אשמה ועוד. האבל באובדן הריון לא זוכה – פעמים רבות – להכרה חברתית ולהד חברתי כמו במצבי אֵבל אחרים, מה שמגביר את תחושות המצוקה ולא מאפשר את הלגיטימציה לאֵבל.
מתן לגיטימציה לאֵבֶל, עיבוד האובדן ושיתוף בו חשובים ומשמעותיים מאד לסיוע בתהליך עיבוד האבל וכדי לייצר נרטיב שבו האובדן הוא חלק מסיפור חיים רחב יותר של האשה ו/או הזוג, שיש בתוכו אפשרות לתנועה נפשית.
הטיפול במצבי אובדן הריון יאפשר לך להביע את מגוון התחושות המתעוררות בתוכך, לספר את סיפור ההיריון וסיפור אובדן ההיריון ולעבור עיבוד של האובדן, כך שהוא יוכל להוות כחלק מסיפור חייך, באופן שיאפשר לך ליצור תנועה רגשית ואינטגרציה בחוויות החיים.
כיצד נוכל לעבוד בטיפול?
*המרחב הטיפולי כמרחב של עדות והמטפלת כבת ברית: אובדן הריון, פעמים רבות, הוא חוויה שנשארים איתה מאד לבד, שנחווית כקפסולה של עוצמות כאב בתוך החיים, שאין מלים לתאר אותה. המרחב הטיפולי שאני מציעה יבקש להוות מכל שבתוכו ניתן יהיה למצוא מלים לספר את סיפור ההיריון ואובדן ההיריון ולתת מלים לכל הרגשות הנחווים. באופן זה, יתאפשר תהליך של עיבוד האובדן ומיקומו לא עוד כקפסולה מבודדת אלא כחלק מרצף החיים.
*אפשרויות שונות לכתיבה עשויות לסייע בעיבוד האובדן ובמתן מקום נפשי עבורו, וכן בהנכחת היותו של התינוק שלא נולד בחוויה הנפשית של האֵם/ההורים, למשל:
*כתיבת מכתב לתינוק שלא נולד
*כתיבת מכתב של ההורים אל עצמם בהתייחסות חומלת ותוך התייחסות למשמעות שהם מוצאים באובדן.
*כתיבת סיפור ההיריון ובתוכו סיפור האובדן במטרה להבנות את האובדן כחלק מסיפור חיים רחב יותר.
*יצירת טקסי פרידה: למשל תיקייה/ קופסא ובה תמונות מהאולטרסאונד וחפצים הקשורים בהריון – במטרה לאפשר ייצוג פיזי שניתן לפנות אליו בתהליך האבל וכן כאובייקט לזיכרון.
*חיבור המטופלת לתחושותיה הגופניות והרגשיות בכאן ועכשיו: על מנת לאפשר חיבור לעצמי, מתן מקום לרגשות והבעה שלהם, וכן על מנת ליצור תחושות של נוכחות (בניגוד לחוויות של ניתוק שעלולות להתעורר לעתים בפרוצדורות של הפסקת הריון).
*חשיבה משותפת על מקורות תמיכה אפשריים בתקופה זו.
*
טיפול עבור אימהות יחידניות
אימהוּת יחידנית כרוכה בהרבה מאד לבד – ולעתים בתחושות בדידות – בתוך ההורות: לבד רגשי – בנשיאת האחריות, בבחירות, בקבלת החלטות לבד; וכן לבד פיזי בתוך התמודדויות היום-יום, כשאין בנמצא בן/בת זוג שיושיטו יד.
האימהות היחידנית מצריכה כוחות רבים ומחברת לכוחות רבים הקיימים בנו כאימהות יחידניות, ולצד זה היא מפגישה עם קשיים הנובעים מעצם היות הורה יחיד.
לעתים, התחושה היא שהורים אחרים אינם מסוגלים להבין את ההתמודדות של האם היחידנית על כל גווניה, והיא נותרת בתחושה של בדידות.
הטיפול באימהות יחידניות יבקש לאפשר מרחב עוטף של יחד, שבתוכו אפשר יהיה לחלוק ולשתף בניואנסים של חוויות ההורות, בהתלבטויות, בקשיים ובשמחות, ולהוות עבור האֵם מרחב ייחודי שבו היא יכולה להישען אחורה לרגע, ולחלוק את המשא.
כיצד נעבוד בטיפול?
- הבעת רגשות, שיתוף בחוויות – שפחות מתאפשר ביומיום: הטיפול יהווה מרחב לחלוק ולשתף בתוכו רגשות וחוויות שפחות מתאפשר לשתף בהן אנשים ביומיום, לחלוק את חווית ההורות וההורות היחידנית בפרט.
- חיבור לכוחות: באמצעות תרגילי כתיבה המביעים חלקים נפשיים שונים ועבודה אומנותית – נבקש ליצור חיבור לכוחות והכרה בהם.
- יומן המלווה את ההורות: יצירת יומן המלווה חוויות מן היומיום ההורי: רגעים קשים, רגעים שהייתי גאה בעצמי עליהם, הברקה שהיתה לי, רגע משמח עם ילדי/ילדתי ועוד. היומן עשוי להוות מכל רגשי וכן לחבר לכוחות ולחלקים יצירתיים גם בין הפגישות הטיפוליות, ובכך ליצור תחושה של המשכיות בתהליך.
- תשומת לב מודעת לכאן ועכשיו: תבקש לאפשר חוויות של הירגעות וויסות שניתן יהיה לשוב אליהן בעת רגעים המצריכים זאת.
*
טיפול בקשיים סביב חווית ההורות
חוויית ההורות היא חוויה משמעותית ביותר בתוך הזהויות המרכיבות את הנפש של ההורה.
לצד האושר והאהבה העצומה שבהורות, יכולים להתעורר בחוויית ההורות גם קשיים ורגשות שונים שלעתים מערבים בתוכם עצב, חרדה, אשמה, לאוּת, חוסר סבלנות, צורך בנפרדות ועוד.
הטיפול שאני מציעה יבקש לאפשר מתן מקום לשלל הרגשות הללו, חקירה שלהם, קבלה שלהם, לצד עבודה עם חלקים נוספים של הנפש.
הטיפול איננו מבקש להוות הדרכת הורים אלא להתמקד בקשיים שלך כהורה בשלבי ההורות השונים, לאפשר עיבוד שלהם ותנועה של צמיחה מתוכם.
כיצד נוכל לעבוד בטיפול?
- עבודה באמצעות מפגש עם טקסטים: אוכל להביא למפגשים בינינו טקסטים שונים שעוסקים בקשיים בהורות ונותנים מקום לקשיים אלו. דרך עבודה של כתיבה דיאלוגית עם הטקסטים (למשל, בחירות שורות שאת.ה מזהה איתן והמשך בכתיבה, כתיבה אל הדובר.ת שבטקסט ועוד) – נוכל לאפשר תהליכי עיבוד של הקשיים שאת.ה מתמודד.ת עימם וכן התבוננות עליהם ממגוון נקודות מבט.
- עבודה באמצעות כתיבה: עבודה של כתיבה לחלקים נפשיים שונים בתוכך, כתיבת דיאלוג בין חלקי נפש שונים, עבודת כתיבה ממך אל ילדיך ומהם אליך, של כתיבה סביב כוחות שקיימים בך – עשויה לאפשר עיבוד של הרגשות שלך, הכרות מעמיקה איתם וגילוי חלקים נפשיים שונים בתוכך ונקודות מבט חדשות, ובכך לתרום לתנועה נפשית.
- עבודת התבוננות על הרגש ולא פעולה מתוכו: באמצעות כלים מעולם הACT נראה כיצד ניתן ליצור מרחק מהרגש שאותו חווים – להתבונן עליו ולחקור אותו, אבל לא להיות בהזדהות מוחלטת איתו. עבודה מעין זו תאפשר מתן מקום לרגש מבלי להיבהל ממנו אך גם מבלי הכרח לפעול לפיו, ותאפשר לרגשות נוספים להיכנס אל המרחב הנפשי.
- חיבור אל היכולת שלך לבחירה ומה חשוב לך ברגע נתון: בתהליך הטיפולי נלמד ונתרגל חיבור שלך אל היכולת שלך לבחור בכל רגע נתון מה חשוב לך, ולפיכך מה את.ה מעוניינ.ת לבחור ברגע הנוכחי. פעולה מעין זו תחבר אותך לחלקים של כוחות בתוכך ולאפשרויות פעולה מיטיבות עבורך.
הטיפול בחוויות של הורות ובדרך להורות יבקש לאפשר מרחב עוטף ומכיל להבעת מנעד הרגשות – הקשורים בתהליכי הבאת ילד.ה לעולם ובחוויות של הורות – ועיבודם. בנוסף, הטיפול יאפשר חיבור לחלקים של כוחות וצמיחה.